Logo leusdennu.nl


Wegens privacy-redenen hebben we ons best gedaan alleen Dieuwke Biesma te fotograferen. Geen gemakkelijke opgave met mooi weer! Foto: Quirine van Mourik
Wegens privacy-redenen hebben we ons best gedaan alleen Dieuwke Biesma te fotograferen. Geen gemakkelijke opgave met mooi weer! Foto: Quirine van Mourik

Samen genieten van tuin Rozengaarde

In de rubriek 'Trots op mijn Tuin' vertellen enthousiaste tuiniers over hun eigen tuin. De één houdt van een strakke moderne tuin, de ander heeft een tuin geïnspireerd op de klassieke Engelse tuin. Dit keer nemen we een kijkje in de tuin van Wijkkamer Rozengaarde. Een tuin met een missie.

Leusden - Begin oktober 2016 opende Bedem Zorg een wijkkamer voor mensen met geheugenproblemen en dementie. Hier kunnen zij in hun eigen wijk bijeenkomen om activiteiten te ondernemen die gericht zijn op hun behoeften. Ook is hier een ontmoetingsplek voor mantelzorgers en buurtbewoners. De wijkkamer is gevestigd in een oude school, samen met de biljartvereniging en een fysiotherapeut voor ouderen. De vrijwilligers van de wijkkamer hebben afgelopen voorjaar samen met de biljartvereniging het oude schoolplein getransformeerd tot een mooie en praktische beleeftuin.

Marjolein Lanfermeijer, vrijwilliger tuin en tuinontwerper van beroep, ontwierp de tuin speciaal voor de doelgroep: "Het gebouw heeft veel vierkante vormen, daarom heb ik in de tuin veel ronde vormen aangebracht. Mensen met dementie kunnen soms vastlopen in hoeken en daardoor helemaal de weg kwijtraken. Daarom zijn de stenen op de paden ook in de lengte gelegd om de beweging erin te houden bij de bewoners. In een grote ronde border zijn in vier vakken twee pluktuinen en twee moestuinen gerealiseerd. Een deel van de borders is verhoogd, zodat de bewoners er zelf bij kunnen. Er is door het midden een pad gelegd voor de toegankelijkheid. Om de tuin in de winter ook interessant te houden is er gewerkt met wintergroene structuurplanten en haagjes."

Dieuwke Biesheuvel, oprichter Bedem zorg en initiatiefnemer van de wijkkamer en -tuin: "De inrichting van de tuin is afgestemd met de wijkfysio. Zo is er een pad met drie verschillende ondergronden, waaronder boomschors, zodat de ouderen kunnen oefenen met lopen op een instabiele ondergrond in het kader van valpreventie. In de tuin zijn fruit, groenten en geurplanten te vinden, maar ook rustpunten met zitjes. Zonder de gift van de Afas Foundation en de hulp van onze vaste tuinvrijwilligers Marjolein, Peter Renooij en Helga Martens, hadden we dit niet kunnen realiseren." Peter Renooij, tuinvrijwilliger: "We zijn met zijn drieën verantwoordelijk voor de tuin en in maart zijn we goed geholpen door een groep studenten. Er is hard gewerkt maar we kunnen een extra tuinvrijwilliger goed gebruiken." Het doel van de wijkkamer en de bijbehorende tuin is dat mensen er samen van kunnen genieten, daarom nodigt Dieuwke Biesma alle buurtbewoners uit om ook gebruik te maken van de tuin. De tuin is de hele week open.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten