Logo leusdennu.nl


Op deze route kom je vijf, in de grond verankerde, kunstwerken tegen met citaten. (Foto: Hetty Heijne)
Op deze route kom je vijf, in de grond verankerde, kunstwerken tegen met citaten. (Foto: Hetty Heijne)

Wandelend leren over denkers

Elke gemeente heeft haar eigen karakter. Iedere natuur is uniek. Al lijkt alles hetzelfde, als je goed kijkt, zie je altijd wel verschil in bomen, planten en dieren. De natuur ontdekken is dan ook leuk en ontspannend voor jong en oud. Leusden, de wandelgemeente van het Jaar 2017, heeft veel natuur en daar lopen mooie en bijzondere wandelroutes door heen. Een van deze routes is geheel in de traditie van Heidelberg en Kyoto: Het Filosofenpad waar je wandelt langs borden met citaten en kleurenetsen van filosofen.

Leusden - In juni 2014 opende wethouder Jan Overweg het Filosofenpad dat begint op landgoed van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) aan de Dodeweg 8. Op deze route kom je vijf, in de grond verankerde, kunstwerken tegen met citaten van de oude Aristoteles, Erasmus, de Nederlandse denker Spinoza, Jean-Jacques Rousseau en de Duitse denker Peter Sloterdijk. Het is een initiatief van de Amersfoortse beeldend kunstenares Hadewijch Ouwendijk die tevens de etsen heeft gemaakt.

Citaten

Het Filosofenpad is een wandeling van ongeveer vier kilometer. We hebben deze route nog nooit gelopen en zijn benieuwd wat we gaan tegenkomen. We parkeren de auto op de parkeerplaats van het ISVW en volgen de kleine rode pijltjes met de naam Filosofenpad. Het is even zoeken, maar we vinden er één aan de linkerkant van het parkeerterrein.

Als we het pad oplopen, komen we een stuk verder het eerste bord tegen. Het is een etsbeeld van Aristoteles die samen met een citaat van de filosoof op een bord staat. We vervolgen onze weg via een bosrijke route over de Paradijsweg en de Buurtweg en lopen langs de andere beelden om uiteindelijk te eindigen bij restaurant Bavoort.

Naar verluidt zou dit pad in de toekomst verder worden doorgetrokken en zullen ook etsen van Plato, Immanuel Kant en Friedrich Nietzsche worden geplaatst. We genieten bij het restaurant van een heerlijke kop koffie met appeltaart alvorens terug te lopen. Dit doen we niet via dezelfde weg, we besluiten door landgoed Den Treek te lopen met afwisselend open stukken bos, vennen, heidevelden en zandverstuivingen en zien reeën en ander klein wild. Onze gekozen route is goed voor een stevige wandeling van ruim twee en een half uur.

Het Filosofenpad is een leuk en uniek wandel- en kunstproject voor degene die daarin geïnteresseerd zijn. Voor de wandelaars die meer te weten willen komen over de denkers en de etsen is er een klein boekje met informatie beschikbaar. Deze kan bij de receptie van het ISVW gekocht worden.

Reageer als eerste
Meer berichten