Logo leusdennu.nl


Het bijzondere project is eerder uitgevoerd in Ieper, tijdens het festival De Gevleugelde Stad. In augustus moet het boven de Eem ook lukken. Twintig bezoekers van het festival Spoffin kunnen de uitdaging aangaan in augustus. (Foto: Ida Bromberg)
Het bijzondere project is eerder uitgevoerd in Ieper, tijdens het festival De Gevleugelde Stad. In augustus moet het boven de Eem ook lukken. Twintig bezoekers van het festival Spoffin kunnen de uitdaging aangaan in augustus. (Foto: Ida Bromberg)

Schuifelen over de Eem tijdens Spoffin

'Waag eens een oversteek'. Zo heet het project waarbij twintig festivalbezoekers van Spoffin in één week tijd leren hoe je over een kabel over de Eem kunt lopen, met de Amersfoortse Koppelpoort als historisch decor. Zo'n oversteek vergt moed, doorzettingsvermogen en creëert samenhorigheid.

REGIO - De initiatiefnemers hebben subsidie aangevraagd bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om deze subsidie te krijgen, zijn echter nog stemmen nodig. Een woordvoerder: ''We zijn er bijna, maar nog niet helemaal en kunnen dus ook jouw stem goed gebruiken. Ga daarvoor naar www.jijmaakthetmee.nl. Je moet daar wel even een account aanmaken, maar dat is snel gebeurd.'' Stemmen kan nog tot 30 juni.

Met 'Waag eens een oversteek' kunnen festivalbezoekers ervaren hoe het is om circusartiest te zijn. Je hoeft daarvoor niet uit een circusfamilie te komen of al van kleins af aan te oefenen. Festival Spoffin in Amersfoort (dit jaar van 24 tot en met 27 augustus) wil het publiek op een laagdrempelige manier kennis laten maken met straattheater en bezoekers intensiever bij haar voorstellingen betrekken. Hoe kan dat beter dan mensen op deze manier te laten deelnemen aan het festival? Bijna iedereen kan de uitdaging aangaan.

Initiatiefnemers en docenten zijn Marjolein Wagter (25 jaar circusdocent en straattheaterartiest) en Ronja Breuk, koorddansexpert en -artiest en student aan Codarts, Academie voor Circus Arts. Om de drempel laag te houden, betalen deelnemers zelf een bescheiden bijdrage. Voor die deelnemers die dat niet kunnen betalen zoeken zij sponsors. Er is geld nodig voor de begeleiding, de materialen en het transport daar van, de EHBO en lunch, koffie en thee tijdens de week van de oversteek. De installatie die nodig is om een veilige oversteek te kunnen maken is hierbij de grootste kostenpost.

Wagter en Breuk werken voor dit project samen met de Belgische Johan Wuyts en Violaine Peeters, koorddansers, docenten en riggers en bij Lyapunov - stability in motion -. In de week van 10 tot en met 14 juli zijn er dagelijks workshops en oefenlessen om mensen kennis te laten maken met het project en deelnemers te werven. Daarnaast zijn er gratis workshops en oefenlessen bij Circus Amersfoort, bij Amersfoortse tehuizen via WELZIN en mogelijk ook in het AZC.

Tijdens de repetitieweek - voorafgaand aan Spoffin en op de uitvoeringsdag (25 augustus) zijn er nog twee 'open pistes' waarbij publiek en voorbijgangers onder begeleiding van docenten aan de slag kunnen in Plantsoen West, het park naast de Koppelpoort.

Help je mee dit project mogelijk te maken? Ga naar www.jijmaakthetmee.nl en stem.

Reageer als eerste
Meer berichten