Logo leusdennu.nl


IJsje tegen misselijkheid

Regio - Een wetenschappelijke publicatie van Meander Medisch Centrum is opgenomen in het toonaangevende wetenschappelijk blad British Journal of Anaesthesia. Het betreft wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van ijsjes na de operatie. Inmiddels heeft een Duits ziekenhuis interesse getoond.

Recoveryverpleegkundige Diana Johns verrichtte het onderzoek in 2014-2015, in samenwerking met anesthesioloog Volker Gerling en wetenschapsadviseur Pieternel Pasker. Het onderzoek heeft geleid tot de internationale publicatie.

Uit het onderzoek blijkt dat morfine de belangrijkste voorspeller is van misselijkheid na de operatie. Door na de operatie een waterijsje te geven aan de patiënt, kan de misselijkheid beduidend verminderen. Vooraf had een kwart van de patiënten die morfine toegediend kregen, rond de operatie last van misselijkheid en braken. Daar werd dan medicatie tegen gegeven. Na de invoering van het 'ijsje na OK' was dit gedaald naar één op de tien. Dit betekent dus ook dat er veel minder medicijnen nodig zijn.

Reageer als eerste
Meer berichten