Logo leusdennu.nl


Het beeld LUCE van kunstenaar Nick Ervinck werd onthuld door Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort, en Iet van Albada, reumatoloog, namens de kunstcommissie van het ziekenhuis. Links Frank de Reij, algemeen directeur van het Meander (Foto: Frank Noordanus)
Het beeld LUCE van kunstenaar Nick Ervinck werd onthuld door Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort, en Iet van Albada, reumatoloog, namens de kunstcommissie van het ziekenhuis. Links Frank de Reij, algemeen directeur van het Meander (Foto: Frank Noordanus)

Meander onthult kunstwerk LUCE

"Dit ziekenhuis is gebouwd vanuit de filosofie van de healing environment. Ruimte, licht en groen zijn enorm belangrijk. Kunst is een heel goede aanvulling daarop." Dat ze Frank de Reij, algemeen directeur van het Meander bij de officiële onthulling van het gele kunstwerk LUCE. "Drie jaar geleden is Meander geopend, maar er ontbrak nog iets. Nu hebben we een beeldbepalend kunstwerk voor onze deur."

AMERSFOORT - Uit respect voor de familie en nabestaanden van Romy Nieuwburg uit Hoevelaken en Savannah Dekker uit Bunschoten die beiden door een misdrijf om het leven kwamen, kreeg het programma van de onthulling een sober karakter. Het beeld van kunstenaar Nick Ervinck werd onthuld door Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort, en Iet van Albada, reumatoloog, namens de kunstcommissie van het ziekenhuis.
Vanwege de weersomstandigheden vonden de activiteiten grotendeels binnen plaats, in de Laan van het ziekenhuis. Vele gasten, patiënten, bezoekers en medewerkers waren aanwezig bij de onthulling. Er waren toespraken van Frank de Reij, CEO van Meander M.C, burgemeester Lucas Bolsius, kunstenaar Nick Ervink en Mark Röell, burgemeester van Baarn en tevens voorzitter van de Vrienden van Meander.
Het beeldbepalende kunstwerk is er gekomen door toedoen van de stichting Vrienden Meander Medisch Centrum. De vriendenstichting, die vijf jaar bestaat, heeft veel projecten gerealiseerd die bijdragen aan het comfort en welzijn van patiënten. Ook kunst kan mensen helpen om zich te ontspannen in moeilijke momenten. Het geeft afleiding en soms nieuwe inzichten. Dat kunst invloed heeft op het welbevinden van de patiënt, blijkt uit onderzoek dat onlangs is verricht door een studente van de Universiteit Wageningen.
De keuze voor Nick Ervinck is mede gemaakt door het publiek. In 2014 Is een prijsvraag uitgeschreven waar iedereen aan kon meedoen. Vervolgens is de kunstenaar aan de slag gegaan. In zijn atelier in Lichtervelde (België) heeft hij met behulp van computeranimaties en andere digitale technieken LUCE ontworpen. Het beeld heeft als kenmerken de meanderende vorm (passend bij de naam van het ziekenhuis), de link met de natuur (passend bij de plek in de groene omgeving) en de associatie met weefsels van het menselijk lichaam, dat centraal staat in het ziekenhuis. De favoriete kleur van Nick is geel. Het werk van deze 'rising star' in de kunstwereld is op diverse plaatsen in Nederland en België te zien.
De kosten voor het project, van eerste idee tot en met de plaatsing, bedragen 100.000 euro. Dat bedrag is bij elkaar gebracht door bedrijven, fondsen en particulieren.

Reageer als eerste
Meer berichten