Derde van rechts is Hannie Rouweler. (Foto: John van Halderen)
Derde van rechts is Hannie Rouweler. (Foto: John van Halderen) (Foto: John van Halderen)

Rouweler wint Parade der Poëten

Hannie Rouweler heeft de Leusdense editie van Parade der Poëten, het provinciale poëzieproject over cultureel erfgoed, gewonnen. Bozena Kacica won de publieksprijs.

door Gerhard te Winkel

Leusden - De zaal van de openbare bibliotheek in de Hamershof zat zondagmiddag vol. Het publiek luisterde naar gedichten van José Huurdeman, Tineke Klerk, Maurits Schaap, Hannie Rouweler, Jack Leeger, André Jansen, Trudi Mulder, Theo Koot, Bozena Kacica en Corine van Vliet over plekken in Leusden, Woudenberg en Achterveld, zoals de Pyramide van Austerlitz, Groenewoude, de Hessenweg, het doktershuis aan de Beaufortweg en het Valleikanaal.
In totaal kwamen er negentien gedichten over plekken in de dorpen binnen. De jury, Karin Horst van de bibliotheek Eemland en de dichters Hanneke van Eijken, Alexis de Roode en Gerhard te Winkel, nomineerden er elf, waaronder twee van Hannie Rouweler.
Parade der Poëten is een samenwerkingsverband tussen het Utrechtse Stadsdichtersgilde en Gerhard te Winkel, oud-stadsdichter van Leusden. Gezamenlijk verzonnen ze een wedstrijd over plekken in de provincie Utrecht. De provincie Utrecht geeft subsidie. Media en bibliotheken helpen van het project een succes te maken.
In Nederland schrijven ongeveer 900.000 mensen gedichten. Ze willen graag aandacht voor hun gedichten en een uitgever vinden. Parade der Poëten zorgt dat ze in contact komen met bekende dichters, uitgevers en de stap zetten om te gaan voordragen.
Er kwam veel publiek op de Leusdense versie van Parade der Poëten. De komende maanden zijn er ook nog afleveringen in Veenendaal en Stichtse Venen. Dichteres Anne Broeksma presenteerde de middag. Ze zorgde voor een ontspannen sfeer. Ook zorgde zij dat het publiek haar favoriete voordracht kon aanwijzen. Meryl Leeger was de vrijwilliger die bepaalde welke dichter het meeste applaus van het publiek kreeg. Bozena Kacica won die prijs met een gedicht over het Valleikanaal.
Hannie Rouweler was twee keer genomineerd. Ze won de eerste en de derde prijs. De Leusdense dichter runt een poëzie-uitgeverij, heeft veel bundels gepubliceerd en staat in veel bloemlezingen, onder meer van Gerrit Komrij. Ze heeft voorgedragen in Schotland en Noorwegen. De jury was bijzonder te spreken over haar bijdragen.
'Ik ben bijzonder tevreden over de samenwerking met de openbare bibliotheek, de provincie Utrecht en de media', zegt Gerhard te Winkel.
'Ik hoorde dat dichters door het project inspiratie gekregen hebben. Het is erg leuk om op deze manier bijzondere plekken in de provincie in het zonnetje te zetten.'

Nieuwsoverzicht

Shopbox

Meer berichten